1kW elektriskais sildītājs ziemai B5

Ko es atkal izdomāju?

Pēc draugu stāstītā ļoti laba štelle iekš Golf V, A3 8P un daudz dažādiem citiem auto, lai dīzelim ziemā ātri uzsildītu salonu. Izdomāju saņemties un pamēģināt iemontēt šādu sildītāju B5 pečkas kastē pa vienkāršo. Kāpēc ne? Ideja kā vadīt būs - parasta poga caur releju, nekas īpašs, nekas sarežģīts. To jebkurš var uztaisīt.

Elektriskais sildītājs 1K0963235F (vienkāršs elektriskais apsildes radiators ar 3 elementiem).

Šim radiatoram ir arī “gudrais” variants 1K0963235D, taču to nebūtu iespējams salāgot ar B5 klimata bloku, tādēļ, mans izveiktais pasākums nebūs ideāls, taču tieši Tu vari to izdarīt labāk! :old_crazy_2: Piemēram, uztaisot kādu audrino vai cita mikrokontroliera vadītu sistēmu, ar ko vadīt radiatoru, lai tas darbojas automātiski pie gaisma plūsmas un aukstumā. Bet nu tas nav man plānā. Protams, ka ir vēl daudz dažādu radiatoru no dažādiem VAG un citiem auto, taču man šis patika, jo tā jauda ir gandrīz 1000W.

Tad nu galvenais jautājums - vai tas radiators derēs tajā kastē, un kā vislabāk viņu ielikt? Nezinu. Vispirms sataisīsim, vadus, tad domāsim. :old_crazyteeth:

Savienoju kopā visus 3 sildelementus un tālāk savienoju ar 70A releju un 80A drošinātāju. Jaudīgāka releja pa rokai nebija, bet testam derēs. Tālāk seko vads no akumulatora līdz releju kastei. Sildītājs ir tiešām jaudīgs, tādēļ ļoti jāpievērš uzmanība vadu resnumam! :exclamation: Posmā no releja līdz radiatoram man ir uzlikts tievāks vads, jo nekā resnāka nebija pa rokai. Atkal - testam derēs. Bet kaut kādi 10mm2 resnu vadu vajadzētu visā garumā.

Kas ir vajadzīgs?

No priekšnosacījumiem, obligāti vajadzētu vismaz 140A ģeneratoru. Kāds ir man, vari paskatīt te. Vēl releju turētāju, releju, vadus, klemmes, drošinātāju turētājus un pašus drošinātājus.

Kaut ko sākam darīt…

Nu vispirms jāsaprot, vai tas sildītājs tur ieies, jo tās kastes forma ir diezgan savāda. Labākais veids, ko izdomāju ir šāds, kā attēlā. Paša sildītāja izmēri ir 15x18cm. Izskatās, ka varētu sanākt. Bez kastes sabojāšanas, protams, neiztikt. Kā arī jāuzmanās, jo uzreiz aiz vietas kur plānojam likt radiatoru atrodas kondicioniera radiators.

Mana darba gaita izvērtās tā, ka noņēmis pašu ventilatoru, sāku pētīt kastes iekšpusi. Cik nu tur varēja redzēt no sāniem. Tad nu mērlenta man iesprūda aiz kondicioniera radiatora. Rezultāts tam ir šāds:

Te jau esmu izgriezis taisnstūrveida izgriezumu slīpi, lai, pēc idejas, radiators slīpi nosegtu visu kastes plakni un nebūtu lieku spraugu. Pieskrūvēju radiatoru no apakšas ar divām kokskrūvēm. Ļoti labi turās. Nu un jā - kastē izlauzu caurumu :old_crazyteeth:. Taču, ja nebūtu izlauzis to plastmasas gabalu, tad arī neredzētu kā radiators tur ieguļ, un rezultātā - ieguļ diezgan labi. Var teikt - gandrīz kā uzliets, ja neskaita to, ka apakšas daļa vēl jāizdomā kā noblīvēt. Ja Tu plāno iestūķēt tur to radiatoru, tad lauzt ārā neko nevajag, vajag vienkārši prātīgi izgriezt caurumu kastes apakšā, pa ko iestumt radiatoru iekšā.

:warning: Radiators spēj sasniegt temperatūras līdz 100 grādiem pēc celsija, tādēļ pie ieslēgta radiatora obligāti jābūt gaisa plūsmai - ieslēgtam ventilatoram . Te nu ir tas stāsts, par radiatora darbības automatizāciju, kā tas ir jaunākiem auto.

Gabals man nolūza veiksmīgi, un to piekausēt ar lodāmuru nebūs problēma.

Pie reizes nomainu salona filtru.

Iespraudu releja turētāju ar drošinātāju un novilku vadus no akumulatora. Atkal vadi mazliet pa tievu pašam turētājam, bet tos ar laiku sataisīšu resnākus. 40A drošinātājs ir domāts pastiprinātājam, šim sildītājam likšu 80A.

Kaut kas no vadu vilkšanas procesa

Skats no apakšas. Caurumu eksperimentējot sanāca izgriezt mazliet nesmuki, taču rezultātā nekas no tā tāpat nebūs redzams. To apaļo plastmasas puļķi ar caurumu vidū arī droši var novīlēt ar fleksi nost.

Vienīgā problēma, kas paliek - kā noblīvēt apakšas daļu, kur kastē ieiet radiators? Mana ātrā ideja bija šāds trapecveida bleķa adapteris, kas pieguļ kastes apakšai. Tālāk gan ar hermētiķi/līmi apstrādāt sānus.

Masu labi var paņemt pie pasažiera kājām

Rezultāts. Aizmirsu piebilst, ka radiatora štepselim vajag nogriezt dažas plastmasas daļas, kas te jau ir izveikts. Citādi, nevarēs uzlikt bardačoku.

Uztaisām mazliet vizuālo, lai neizskatās tik drausmīgi.

Piezīmes

Sildītāju paņēmu lietotu šrotā. RRR tos var atrast pa 10-20€. Iesākumā tas neizrādīja dzīvības pazīmes, taču par cik tas lielākoties veidots no alumīnija, tad tā pamatne (kur spraužas štekeris) bija sakorodējusi. Vajadzēja tikai visu izjaukt un pārtīrīt kontaktpunktus. Pretestībai katram no sildelementiem jābūt ap 1Ohm.

Uz paša sildītāja ir tāda kā kniede, kas ir galvenais masas punkts visam radiatoram. Standartā nāk 10mm2 masas vads ar skrūvējamu klemmi. Varēja redzēt, ka tieši ap to kniedi plastmasa ir pakususi - kniede neveidoja labu kontaktu. Testējot sildītāju vispirms istabā pie akumulatora, novēroju, ka kniedes vieta uz starta laiku kvēl sarkana. Nedaudz padauzīju kniedi ar āmuru un sanāca dabūt labu kontaktu.

Testējam

Pirmajā testā ieslēdzu sildītāju bez dzinēja iedarbināšanas. 3 minūšu laikā ieguvu rezultātu no 11 grādiem pa centrālajām lūciņām līdz gandrīz 19 grādiem. Taču gaisa plūsmu biju uzgriezis līdz maksimumam, ar 1/3 vai 1/2 plūsmu droši vien salonu piesildītu ātrāk. Tā kā sildītājs strādā.
Ģeneratora slodze ir diezgan nopietna :old_crazyteeth:. Paskatījos noslodzi ar VCDS. Tukšgaitā slodze ģeneratoram ir ap 60-70%. Pēc 2000-2500 dzinēja apgriezieniem slodze ievērojami samazinās. Man taču ir vēl arī tosola apsildes sistēma, taču pārslodzes gadījumā dzinēja vadības bloks to atslēdz, vai daļu no tām atslēdz.
Man braucot virs 2000rpm strādāja gan visas tosola sveces, gan šī apsilde, gan apsildāmie sēdekļi ar 180A ģeneratoru.

3 Likes

Nu ir pirmie kaut kādi mīnusi, manā galā pat līdz -11. Pēc sajūtām šajās dienās mašīna uzsilst tik pat ātri kā 2.0 benzīna dzinējs, vai pat ātrāk. Kolīdz ir jau siltums, tā papildus radiatoru var atslēgt. :old_rasta: Tā lieta strādā! Nekādu recirkulāciju neslēdzu, tikai lai aukstam auto strādā ventilators, uz kādām 3-4 iedaļām klimatkontrolē. Nu tā teikt uz kādu 1/4 ātruma.

Beidzot izmantoju multimap iespējas ne tikai, lai mainītu dzinēja iestatījumus un jaudu, bet kaut kam jēdzīgākam - sildīšanas režīms ar 1500 tukšgaitas apgriezieniem. 1500 apgriezieni būs vienmēr, kad dzesēšanas šķidruma sveces darbosies. Režīms ieslēdzams/izslēdzams kā parasti - ar sajūga pedāli un kruīzkontroles pogām.

Video režīms NR1 (1000rpm) - sildīšana, NR2 - parastais, bez tukšgaitas sildīšanas un ar “mierīgāku” tosola apsildi.

Kāpēc man vajag tos palielinātos apgriezienus? Nu pats dzinējs sasilst labāk, lielākos mīnusos nav jātur pedālis, ja gribas stāvot sasildīties, kā arī ģeneratora slodze pie 1500 apgriezieniem ir uz pusi mazāka nekā pie 900-1000 apgriezieniem. Tā teikt, ģeneratoram dzīve stipri vieglāka. Citādi tukšgaitā nav iespējams darbināt visas 3 tosola sveces apvienojumā ar 1kW sildītāju, un balstoties uz DF signālu, vadības bloks daļu no svecēm atslēdz. Uz 1500 apgriezieniem iet viss kopā, spriegums ir 13V šim 180A ģeneratoram.

Pamērīju strāvas stiprumu uz sildītāja vada - 75A, tātad jauda arī ir tie paši 1000W.

1 Like

Elektriskā radiatora novietojums ir aplams. Tā ir pečkas kastei aukstā puse. Vasaras laikā noslīks no kondiškas kondensāta. Iespejams arī plūdi būs salonā.

Savādāk ir ļoti ok modifikācija

Uz kuru pusi iet kondensāts es neaizdomājos. :old_crazy_2: Nebija tā apakša slīpa uz kreiso pusi un notece tur? Bet ziemā ir diezgan spēcīgs uzlabojums. -10 grādos pa 5 minūtēm nāk jau ļoti silts gaiss.
Vasarā viņu var izņemt laukā un aiztaisīt ciet ligzdu. Vienreiz jau tiku izņēmis, lai salabotu masas kontaktu. Diezgan labi ar hermētiķi tur viss ir “iestāvējies” :old_crazy_2:

Edit:
Tas radiators tak ir ielikts tajā pacēlumā, tur nevar kondensāts nekādīgi aiztecēt.