2.0 16v 6A/ACE/9A turbo projekts no A līdz Z

Sveiki! Esmu finiša taisnē ar 2.0 16v 6A dzinēja aprīkošanu ar turbo kompresoru. Pēc pieredzes internetā ir salīdzinoši skopa informācija par šo tēmu tādēļ būšu atvērts visiem jautājumiem saistībā ar šo procesu. Nav viegli un lēti😄

2 Likes

Sveicināts forumā! :wave: Par tādām lietām, ko daudzi nedara, vienmēr ir interesanti pasekot līdzi. Gaidīsim kaut kādu progresu un apdeitus! Un no citiem arī idejas. :+1:

Pa manam tur noteikti vajadzēs kaut kādu modernu dzinēja vadību :ecu: . Ar standarta iekšām droši vien tas dzinējs ilgi neturētu ar turbokompresoru?

Standarta iekšas, pie noteikuma ka vadība ir adekvāta un arī kompresijas pakāpe, spēj turēt vismaz 300 zs. Zinu cilvēku kurš 2000 eiru budžetā iekš B2q sabūvēja kaut kādu 2.0 16vt ar 500 zs, kādu iekšu kombināciju viņš izmantoja, nezinu.

Attiecībā par tofika autora apgalvojumu ka “informācija internetā ir skopa”, tam īsti nevarētu piekrist. Celiņš ir iestaigāts vismaz 10 gadus atpakaļ, bija viens, aizmirsu kura foruma lietotājs, kas sabūvēja mazbudžetā ko līdzīgu iekš Corrado. Mazbudžeta konfigurācija gan priekš 16vt, gan 20vt ir vienkārša - 2v apakša un 4v pauris; šī kombinācija noved pie pietiekami zemas kompresijas pakāpes, tikai jāizfrēzē virzuļos rievas lai virzuļi nesistos pret vārstiem, neatceros, izplūdniekiem laikam - Gints Kalniņš aka GintsK par kombināciju ar 2.0 8v apakšu un 16v galvu izteicās ka tā kombinācija priekš ielas spēj turēt 300 zs. Var, protams, būvēt nopietnāk, paņemt pārborēt 1.9 TDI bloku uz 81 mm un sabāzt tur 2.2 20vt virzuļus. Ieplūdniekam agrākos laikos ņēma 3B vai ABY ieplūdnieku un tam nofleksēja vienu cilindru nost - mūsdienās gan jau jāizmanto dzimtais vai jābūvē kaut kas, jo tie 2.2 kolektori noteikti maksā kosmosu - izplūdei droši vien jābūvē zirneklis, bet pieņemu ka gan jau var arī nopirkt ķīniešu čuguna pagali - vismaz priekš 8v motoriem ķīnieši toč ražo čuguna pagali ar, neatceros, T25 vai T30 flanci.

Turbinizācija ir vienīgais jēdzīgais ko var izdarīt ar 4v motoriem - bez turbīnas tie ēd un neiet, ja uzliek to turbīnu, tad vismaz sāk iet :smiley: Elpošanas starpība starp 8v un 16v ir diezgan spēcīga; ja mana golfa motora apakša nebūtu paģērējusi 8v galvu, noteikti būtu licis 16v.

2 Likes

Paga, degvielas spiediens 6 bāri? Priekš kam tā mocīt sūkni?

Par tiem visiem taviem punktiem - pamatā atbilde ir “gaumes jautājums”.

Ko darīt ar sajūgu? Izvēlēties atbilstoši plānotajai jauda.
Ko darīt ar devējiem? Kloķenei izmantot mk3 Polo 1.4 blīvslēgu ar impulsratu, vai arī izmantot bloku ar devēja vietu un kloķeni ar vietu impulsratam - sadalenei ir vairākas improvizācijas - var izmantot sadalītāju, vai kādu atsevišķu devēju.
Ko darīt ar kolektoriem? Ieplūdnieks laikam gaumes jautājums, izplūdnieks atkarībā no turbīnas, finansēm un iespējām.
Kādu turbīnu? Atkarībā no plānotās jaudas un maka biezuma.
Spoles - gaumes jautājums, lai arī 16v būtu muļķīgi neizmantot COP, par cik tur viss smuki saiet.
Dzesēšana - atbilstoši iespējām.un plānotajam pielietojumam.
Dzinēja vadība - kaut kas tāds, kas darbojas, un ko kāds var noregulēt; šo iemeslu dēļ ne tavu speeduino, ne MS neieteiktu - budžets ir VEMS [to arī pats lietoju], tālāk ir ECUMaster, un vēl tālāk ir kosmoss :smiley:

Es savā golfā ieliku VEMSi uz 2.0 8v motora, ja nemaldos, kaut kādā septiņpadsmitajā gadā, lai varētu normāli izveikt gazifikāciju; kopš tā laika nobraukti apmēram 90 tūkstoši kilometru [ha, mans vemsis ir divreiz apbraucis apkārt pasaulei :smiley: ] ar trīs motoriem - vispirms bija parasts 2E motors, pēc tam, mācoties no pieredzes ar vemsi un uzzinot par 8v caurplūdes galvu, tika uzbūvēts ABA klons - nu un pirms gada nejauši sanāca uzbūvēt ko šādu - kur patlaban kārbas izturības dēļ atļaujos iepūst tikai vienu bāru; bet nu cerams ka ne pārāk tālā nākotnē tas tiks labots.

2 Likes

Nu, tā kā es forumos apgrozos jau kādus 17 gadus [gan salīdzinoši nedaudzos], tad garāmejot esmu šādas tādas zināšanas sagrābstījis, pat ja tās tolaik nav bijušas īpaši saistošas; līdzīgi ar dīzeļiem, kuri mani personīgi neinteresē nemaz.Vēl man ir bijusi veiksme piedalīties ar savu lodāmuru [lodējot vemšus] pāris turboprojektos, pie viena mācoties no citu kļūdām, teiksim - es labi zināju kā uzbūvēt kartera ventilāciju, jo biju pieredzējis kā to NEVAJAG darīt :smiley: Tavas ļoti unikālās problēmas pa lielam risinās, saprotot kuriem daudz izplatītākiem projektiem kuri punkti ir 1:1 - lielākajā daļā to punktu tev ir 2.2 20vt kam viens cilindrs noņemts un kam nākas izmantot aftermarketa risinājumus - un/vai arī 1.8T. Šajā sakarā, jautrs fakts - es pazīstu vienu cilvēku, kurš pirms dažiem gadiem 2000 eiro budžetā uzbūvēja B2 A80q ar 500 zs 2.0 16vt motoru; viens no mazā budžeta iemesliem - viņam ir arī B2 CQ ar 2.5 20vt un 700 zs, un viņš vienkārši no kupejas aizņēmās vemsi; kā šis teica - astoņdesmitnieka 16v motoram viss ir tas pats kas kupejas 20v motoram, tikai jāizmaina konfigurācijā cilindru skaits.

Tu tā jocīgi izsakies, es nevaru iebraukt - vai nu tu bez īpašas vajadzības izmanto spiediena regulatoru kurš degvielas spiedienu pret ieplūdes spiedienu ceļ nevis proporcionāli, bet vairāk, vai arī nesaproti ka sprauslu ražību nosaka relatīvais, nevis absolūtais spiediens, vai abi divi. Pie 230 kPa ieplūdes spiediena 6 bar degvielas absolūtais spiediens strādā kā 4,7 bar relatīvais spiediens, vai ja tie 6 bāri ir relatīvais spiediens, tad sūknis tur dabon sapumpēt 7,3 bārus. Attiecībā par mocīšanos - tas ir kā pateikt “ja mans motors ir paredzēts attīstīt 150 zs, tad arī es to visu laiku zāģēšu!” - sūkņa ražība, spiedienam kāpjot, krītas, attiecīgi liekot tam darboties ar lielu spiedienu tu riskē augšās atrauties lieso :wink:

Kāpēc lai būtu bez? Tā mikrene kurai vieno detonācijas devējus, maksā kaut kādas, neatceros, 20 eiras; būtu muļķīgi to neielikt blokā. Detonācijas devējs man, protams, ir - es vienīgi laikam nebiju nokonfigurējis tā izmantošanu, jo nav pagaidām īsti saistoši; tā kā nevēlos piedzīvot klaņa izlīšanu, tad pagaidām izmantoju drošus risinājumus - atmosfērām man bija aizdedzes karte, kur Gints Kalniņš man bija nosaucis dažus momenta ciparus pie 100 kPa, te, turbiķim, es esmu nospēris viņa regulētu aizdedzes karti no vadības bloka, kurš vadīja standarta KG motoru; tā kā man ir jūtami zemāka kompresijas pakāpe kā KG, un 1.9 TD čuguna pagale [izplūdnieks] ir jūtami jēdzīgāka par 10vt čuguna pagali, tad zinot kā Gints regulē, man te nekam nav jādetonē :smiley: Esmu pieredzējis arī kā vemsim darbojas detonācijas korekcija - iepriekšpieminētajai mašīnai īpašnieks nolohojās un izdilušā KG kluča vietā ielika KU kluci, domājot ka izmantotā galvas blīve pazeminās kompresijas attiecību, bet tā neko nepazemināja, rezultātā atmosfērā tika pūsti 1,4 bāri - nu neko, šis tur vēl kādu laiku pabraukāja un diezgan daudz dabūja mocīt to motoru lai klanis izlīstu :smiley: - jo bloks gan grieza vēlāku aizdedzi, gan brutāli lēja motoru ciet pūtienā, atbilstoši tam, kā nokonfigurēts. Es vēl neesmu iedziļinājies aizdedzes regulēšanas principos - nākotnē, kad kārba varēs izturēt lielāku pūtienu un būs vērts noregulēt optimālu aizdedzi, vai nu tajā iedziļināšos, vai aizbraukšu pie Valdas Sunokas, par cik izrādās ka viņš atrodas netālu no manis :slight_smile:

Jebkurā gadījumā te ir ne tik daudz runa par funkcijām, kā par to, kā tās darbojas. Es kādus 7 gadus atpakaļ uzdevu Gintam jautājumu lai šis izskaidro kāda ir atšķirība starp MS un VEMS; pēc viņa izskaidrojuma es nesapratu kāpēc vispār kāds mūsu platuma grādos nopietni apsver MS :smiley: Dzelžu sakarā šis pieminēja MS3 tizlo dizainu ar trīs platēm; doma bija ka sportā ar vibrācijām un visu pārējo tur ir lielāka varbūtība atrauties elektrības problēmas - un no savas puses es varu piebilst acīmredzamo - MS3 vai nu ir plikāks kā VEMS, vai arī dārgāks. No programmatūras puses šis pieminēja kaut kādus pāris piemērus tam, kur tā ir MS uztaisīta tizlāka, piemēram, brīvgaitas kontroles algoritms [šis pieminēja situāciju - tu bremzē ar motoru, bet bloks procesā iemācās jaunu brīvgaitnieka pozīciju brīvgaitai, un nākamreiz, atlaižot pedāli, gībst nost :smiley: ], kā arī bija teksts “programmatūru taisa divi cilvēki, no kuriem nevienam nav motorsporta pieredzes, un pieredzējušu inženieri izbano no foruma jo tas pārāk spēcīgi kritizē problēmas” - cerams ka šo 7 gadu laikā šis ir labots. Diezgan zīmīgi ka pats Gints, kurš sākotnēji regulēja gan MS, gan vemšus, spriežot pēc sava stiliņa paraksta bija atteicies regulēt MS, droši vien tāpēc ka viņš vēlējās sasniegt rezultātu, ko ar MS nevarēja.

Šodien pilnīgi bezjēdzīgs pasākums, it sevišķi, ja visu a-z nedara pats. Daudz lētāk, ātrāk, vienkāršāk ir ieswapot gatavu turbo motoru ar visu standarta vadību un talāk pēc iespējām. Pēc tekstiem izskatās, ka īsti nav sajēgas kā strādā iekšdedzes dzinējs, kur nu vel adekvātas dzinēju vadības un viņu regulēšana. Var jau kaut ko ņemties un mēģināt, bet galā būs daudz vairāk iztērētu līdzekļu ar daudz švakāku rezultātu labākajā gadijumā.

1 Like

Visu esmu darījis pats no a-z un zinu kā strādā iekšdedzes dzinējs un pats arī regulēju. Varat domāt ko gribat, man dzinējs griežas ļoti labi ar 1.3 bar boostu atlicis vēl aizdedzi uz dyno nolikt bet bez visa tā ar visu quattro uz asfalta metās šķērsām, sajūgs neslīd, eļļu need, virzuļi pa izpūtēju vēl nav izlidojuši…(pagaidām) bet man ir vēl pāris bloki un galvas😁
Piekritīšu par 1.8t swapu bet kur tajā visā jautrība… man nevajag padomu gribēju tikai padalīties ar pieredzi.

1 Like