Nu tad ilgi gaidītais jaunais topiks.
Borta datora uzstādīšana uz 80 B4 TDI
Kas vajadzīgs?
Vajadzīgs pats borta dators (bloks, kas ieliekas paneļa vidū), borta datora slēdzis (uz logu tīrītāja roktura). Tālāk mums vajadzēs savienot borta datoru ar slēdzi, ideāli būtu dabūt pareizos štekerus abos galos, taču var arī improvizēt, ko parādīšu tālāk.
Nu un, protams, vadi ar ko uztaisīt vadu bunti, jeb t.s. “provodku”. Vadības bloka štekerī vajadzēs pievienot klāt jaunu pinu (kontaktu), jo TDI motoriem uz 80 B4 borta dators nav nācis no rūpnīcas un vada konektorā visticamāk nebūs.
Par vadības bloku es izmantoju MSA15 dīzeļa vadību uz 68pin konektora. Ja izmantojam vēl MSA11, tad man ir aizdomas, ka patēriņa signāls tur varētu nebūt vispār. MSA12 un MSA15 noteikti būs šis signāls
Dīzelis un benzīns?
Par cik borta dators dīzeļmotoros uz B4 nenāca vispār, tad rādījums, ko iegūstam panelī būs nepareizs (pārāk liels) un īsti tā uzreiz, un viegli nevarēsim to noregulēt. Taču šo problēmu risināsim mazliet vēlāk, tur tam ir dažādi iespējamie risinājumi. Ja uzstādām borta datoru uz benzīnauto, tad to var mierīgi darīt pēc šī apraksta. Viss kas atšķirsies būs kontakts vadības blokā, pie kura būs jāpieslēdzas patēriņa signālam. Citi signāli pašam borta datoram klāt nav jāpievelk.
Patēriņa signāls uz B4
Dīzelis
MSA12/MSA15 blokos tas ir 9. kontakts.
Benzīns
KE-Jetronic - 10. kontakts
KE-Motronic - 10. kontakts
Digifants - 10. kontakts
Mono Motronic - 11 vai 27. kontakts
Motronic - 31. kontakts
(šī info ir diezgan informatīva, precīzi pieslēguma vietu gan labāk pārbaudīt attiecīgā auto elektriskajā shēmā)
Borta datora bloks, ekrāns
Par ekrāna maiņu borta datoram var lasīt šeit. Ļoti izplatīta problēma šiem vecajiem blokiem.
Pats borta datora bloks pašlaik no B4 maksā aptuveni ap 200€. Par cik man šis bloks jau bija pieejams, tad vispirms tika savests kārtībā pats ekrāns un bloks bija gatavs likšanai klāt.
Borta datora bloku, cik man zināms, tad var ielikt jebkurā B4 panelī. Borta datora bloks nāk kopā ar autočeka bloku (ar kantaino krāsaino LCD ekrānu) vai miničeka bloku (). Baltais lielais bloks ar 26pin (autočeks) vai 13pin (miničeks) ligzdu. Melnā 10pin ligzda zem bloka (bildē panelis ir otrādi - tātad virs tā) ir tieši borta datora slēdzim un signāliem.
Borta datora shēmas 80 B4
C39.pdf (186,1 KB)
ņemts no http://s2central.com
Šeit ir iespējami dažādi slēgumi, nedrīkst sajaukt ar C4 vai kādu citu slēgumu. Slēgumam jābūt priekš B4 un pareizais slēgums ir atrodams augstāk ievietotājā PDF dokumentā!
Lai labāk saprastu… Uz visiem konektoriem var redzēt pinu numerāciju.
Paneļa 10pin konektors | Borta datora slēdža 6pin konektors |
---|---|
Reset T10/6 | T6/1 |
Masa T10/3 | T6/2 |
Poga uz augšu T10/2 | T6/3 |
Poga uz leju T10/4 | T6/4 |
Patēriņa signāls T10/10 | MSA12/15 pin9 |
Slēgumu pārbaudām 3x, jo nepareizi savienojot borta datoru var nodedzināt!
Internetā ir brīvi atrodams šis B4 paneļu vadu slēgums:
10pin borta datora slēgums tur ir nepareizs un nokurinās borta datoru! Izmanto slēgumu no augstāk esošās tabulas un s2central.com dokumentu (C39.pdf)!
Darba gaita
Nu tad, ekrāns ir samainīts, vajadzētu visu saslēgt un pārbaudīt. Lēnu garu tika uzcepta vienkārša vadu bunte priekš borta datora slēdža un patēriņa signāla, ko vilksim uz ECU. Plāns ir vispirms pielikt slēdzi un pārbaudīt, vai tas darbojas. Tā, kā visu krāmējam uz Avanta, tad rrrā sameklēju borta datora ručku no C4 Avanta, tā lai mums darbojas arī aizmugures logu tīrītājs.
Šeit savienojam borta datora slēdža galu
Par cik borta datora 10pin melnā štepseļa man nebija, tad nācās improvizēt ar apgrieztu štepseli no Audi/VW 32pin konektora.
Slēdzis arī jau nolikts un pārbaudīts. Gaida uzstādīšanu
Nu tāds komplekts Dzeltenzaļo vadu vilksim uz ECU 9. kontaktu un iespraudīsim jaunu pinu, jo jau uzliku vadam galā.
Principā konektori ir tie paši apaļie. Tāpat kā kruīzam. Šoreiz man bija paveicies dabūt pareizo štepseli uz borta datora gala, taču kruīza gadījumā - nebija. Ja nav īstā štepseļa, tad ļoti labi var izlīdzēties ar tādu variantu kā darīju liekot kruīzu - ar apaļajiem uzkniebjamajiem savienojumiem. Jāpiemeklē tikai pareizais diametrs un problēmu nav!
Strādājam…
Starpgadījumi
Man netīšām sanāca savienot borta datora 10pin konektoru pēc nepareizā slēguma no internetā atrodamā B4 paneļu pinouta. Man gan paveicās, jo pārdega tikai viens neliels celiņš un borta dators necieta.
Celiņu salaboju un savienoju visu pēc pareizā slēguma. Nu jau ir rezultāts un borta datora visas 3 pogas strādā!
Re, būs arī video. Tagad man paliek atrisināt problēmu ar nepareizo patēriņa rādījumu, taču par to turpinājums vēl tikai būs!