Arhīvs, 2020. gads
Pirms:
Lielu lielais paldies @MXR par RNS-E. Tātad no A3, 2007. g 8P0035192J
Šeit tikko iepirkts, vēl C5 stock rāmis nav pietūnēts:
Jau tuvāk patiesībai, te vēl mazliet nav pieregulēta apakšmala, klimas augšmala vēl ir tāda mazliet apčakarēta:
Pa lielam pamatnosacījumi ir A6 C5 instrumentu panelis, tad ir garantēts, ka viss strādās, būs savietojams, CAN komunicēs pareizi un visādi citādi viss būs okey. Ar A4 B5 immo3 paaudzes paneļiem, man nav tā labākā pieredze ar CAN savietojamību, to noteikti var koriģēt, bet C5 panelis jebkurā gadījumā ir apgreids B5 panelis, tāpēc pirms likt iekšā RNS-E, to apgreidu arī ir rekomendēts izveikt.
Pašu aparātu vajag pirmās paaudzes (192X) līdz ~2009. gadam, tas būs jaunākais, ko iekš B5 var ielikt, jo C5/B5 paneļi ātruma signālu nepadod pa CAN, bet pa analogo signālu, kas turpat aiz radio jau pienāk visiem B5 un tiek izmantots GALA funkcijai Audi maģos. Lai ieliktu otrās paaudzes RNS-E jārēķinās, ka pati kaste maksās x2 un vajadzēs emulēt CAN signālus, karoče beigās sanāk bardaks. Ja nav ātruma signāla - navigācija nestrādā pareizi, maģī visu laiku sēdēs kļūda, par neesošu ātruma signālu.
Vēl par savietojamību - principā spraud un spēlē variants. Sākumā biju uzlodējis pāreju, patiesībā salabojis sačakarētu ķīnas pāreju, izskatījās apmēram tā:
Vēl viena svarīgā lieta! Obligāti vajag arī dažus pamatkomponentus tai visai štellei:
- GPS antena
- FM antenas adapteris (būs jāsadzīvo ar kļūdu RNS-E par diversity antenas neesamību, taču radio skanēs tieši tāpat kā pirms tam, ja ne pat labāk)
- Quadlock spraudnis nogriezts no kāda auto vai ir dabūjamas ķīniešu pārejas iekš ebay
Bet ātri sapratu, ka tās vietas aiz maģa nav tik daudz lai vēl stūķētu iekšā kaut kādus liekus vadus, tādēļ beigās salodēju visus štepseļus pa taisno un visu lieko no turienes izravēju.
Ja tehniski tur viss ir labi, tad tālāk par fizisko nederēšanu - ar rāmjiem/priekšas paneļiem ir visādi. Taču ar izvirzījumu uz āru viss ir kārtībā visiem paneļiem. C5 panelis ir vistuvākais un visviegākais ar ko strādāt, sānos paliks ne pārāk lielas spraugas un augšpuse derēs uz 100%. Apakšmala būs smuki jānogriež pa līniju, lai RNS-E varētu vispār iebīdīt iekšā. Ņemam to pašu papīra nazi ar ko iepriekš griezām otro koncertu no B7. Visu prātīgi un pacietīgi un viss būs OK! Tātad C5 gadījumā - griežam apakšu, līmējam sānus. Protams, krāsosim arī pašu rāmi, tā kā jābūt gatavam izjaukt RNS-E ārā kādā procesa brīdī. Atstāju šo darbiņu pēdējo.
Ar B6/B7 RNS-Erāmi paliks lielākas malas un būs jāgriež augšmala, par A3 un citiem variantiem nemāku spriest.
Kaut kas no rāmja darbiem - šeit viena sānu malas jau ir pielīmētas un ± pieslīpētas:
Rezultāts:
Šeit jau izjaukts un salikts priekšas panelis, paliek vienīgi pelēkās pogas un ar uzrakstiem kaut kas vē būs jāizdomā, jo tie nu ir pārkrāsoti:
Otrs nosacījums - vajag 2din viduskonsoli no feislifta modeļa. Tāda viduskonsole nāca B5 2000.g un uz augšu, tātad 1999.5 gada modeļiem būs tāda 1din konsole kā man bija.
Vajag:
- pašu viduskonsoles plastmasu (der arī oriģinālā, bet vajadzēs diezgan viņu piegriezt un pielāgot, kā arī ļoti vēlami ir papildus stiprinājumi, lai gan bezizejas gadījumā var iztikt arī bez tiem)
- klimata kontroles vadību no 2000.g+ gada auto 8D0820043x . Domāju, ka ar saderību nebūs problēmu, vismaz nav vēl dzirdēts, ka aizvietojot veco klimu ar jaunāku kaut kas var nestrādāt vai strādāt nekorekti (kā tas bija preFL B5 klimām). Man nederēja sēdekļu apsildes releji/bloki, taču tos var viegli izņemt un pārspraust no vecās klimatkontroles.
- viduskonsoles būri/rāmi
- viduskonsoles 2din radio būri/rāmi
- 2din pelnutrauku (pogas un glāžu turētājs derēs, var būt variants, ka trūkst fiksējošo elementu, lai nofiksētu pogu bloku un glāžu turētāju, tad mazliet pie tā jāpiedomā)
- 2din šiftera “dēli” (var ļoti labi arī apgriezt 1din detaļu, 2din detaļa vienkārši ir īsāka un ar nelielu paaugstinājumu galā)
Šeit gatavojamies mainīt viduskonsoli, jau te redzams, ka lielu daļu vecā tipa štekeru varēs likvidēt un pāriet uz RNS-E tā saucamo quadlock spraudni:
Quadlock spraudnis:
Viduskonsoles vajadzīgos gabalus arī diezgan operatīvi sanāca sazīmēt. Diemžēl viduskonsoles plastmasa cieta sūtīšanā (trausla tā plastmasa…) un bija jāņem tā pati vecā, oriģinālā plastmasas lielā daļa. Tad nu tur seko diezgan liela pielāgošana un graizīšana, ko es negribu dokumentēt, taču izdarāms tas ir. Pa lielam abiem konsoles variantiem forma ir vienāda.
Tad nu visu biju jau sagriezis un samērijis, no alumīnija izveidoju fiksos stiprinājumus viduskonsoles rāmim.
Te kaut ko piemēru, atrast kur pieskrūvēt atsaites lejasdaļai nav grūti:
Te jau esmu pieskrūvējis:
Vairāk par viduskonsoli neko neesmu safočējis, taču ja iegūst visus vajadzīgos gabalus, tad viss ir plug&play. Pie reizes pārkrāsoju viduskonsoli, lai svaigāks skats.Kā arī kārtīgi saorganizēju vadus aiz visas tās padarīšanas.
Lai noņemtu viduskonsoli vispirms jāatskrūvē arī elkoņbalsts, jānoņem rokasbremzes apdare un jāabrīvo visa tā plastmasas daļa. Tad var sākt ņemt un skrūvēt nost pašu konsoli.
Navigācija.
Šim aparātam navigācijas kartes strādā no divu slāņu DVD diska. Viena no tipiskajām RNS-E kaitēm ir problēmas ar disku lasīšanu, ja tādas ir tad:
pārbaudam disku, ja nepalīdz:
mēģinam tīrīt lēcu, ja nepalīdz:
mainam DVD lasītāja optikas lēcu
Manā gadījumā aparāts raiti lasīja CD audio diskus, bet DVD ne par ko, notīriju lēcu un biju pārsteigts cik daudz mēslu tur bija. Nav brīnums, kas mašīnā sakrājas pa visiem tiem gadiem:
Rezultātā karšu DVD disku lasa perfekti. Lēcu ieteicams tīrīt ar tīru spirtu un vates kociņu prātīgi berzējot pa optikas lēcu. Pie lāzera tikt klāt var viegli - tikai noņemot RNS-E augšējo paneli.
Forši, ka pirmās paaudzes RNS-E joprojām iet oriģināli Audi navigācijas diski - tas ir pat jaunākais 2019. gada karšu disks (DVD3 - Latvija). Nav tik ērta kā navigācija telefonā, taču noteikti arī ne peļama.
Par GPS antenas instalāciju, viņa strādā labi turpat zem priekšas paneļa, nostiprināta virs bardačoka, lai gan oriģināli ir paredzēta jumtā.
SD karte priekš RNS-E man atradās viena 1GB karte (atceramies, ka SDHC kartes neder! tikai SD kartes ar ietilpību tātad līdz max 4GB. Ebayā uzsūtīju 2x2GB kartes - bija vislabākais cipars priekš tādām vecām kartēm). Pie vecā koncerta radio man bija piejūgts Yatour YT-M06, to atstāju, lai saglabātu CD Changera funkciju, strādā! Skaņas kvalitāte ļoti laba!
Par AUX ieeju, pēc noteiktas SW versijas to var aktivizēt ar VCDS (Pēdējais jaunākais softs ir 0650). Taču iebūvētā AUX ieeja ir diezgan klusa, tāpēc Yatour iebūvētā AUX ieeja pa manam iet daudz labāk. Vēl plānā pagaidām ir pielikt OEM telefona bluetooth bloku. Un YT-BTM addonu Yatouram ,lai iegūtu Bluteooth funkcionalitāti un integrāciju ar radio pogām priekš A2DP audio strīmēšanas.
Par vadu savienošanu. Uz RNS-E viss pinouts jau ir virsū, tā kā nav pat internetā jāmeklē kurus vadus kur jāvieno. Galvenais ir CAN low/high signāli, GALA, K-line, +12V un GND, pārējie vadi ir pa skaņas izejām/changeri/telefonu utt…
Internetā ir šāda tāda info, ka pulkstenis mēdz nesinhronizēties ar RNS-E. Man domāt, ka te vajag C5 instrumentu paneli un viss būs čotka. Vismaz man ar pulksteni viss iet.
Par kodēšanu ar VCDS. Būtībā viss ir šeit:
http://wiki.ross-tec…System(RNS-E)
Galvenais kodējums:
0?xxxxx - šeit obligāti jākodē kā Audi A6(4B), citādi navigācija neņems analogo ātruma signālu
0xx?xxx - 9 - BOSE variants, es uzliku 1 (A4 (8E)), bet te var paeksperimentēt, mazliet mainās skaņas ekvalaizers, vēl mazliet skaņu var pamainīt RNS-E “slēptajā” izvēlnē (skatīt Youtube)
0xxxx?? - aprīkojuma kodējums
Vēl papildus lietas un diezgan daudz sīkumus var izmainīt pie adaptācijām
Ja viss būs pareizi sakodēts un vadi savienoti pareizi, tad būtu jāpaliek 2 kļūdām:
- par mikrafona neesamību (mikrafona oriģinālā atrašanās vieta ir kaut kur griestos pie gaismas, to es vēl neesmu sev pievienojis, bet būs nepieciešams priekš telefona un hands-free sistēmas)
- par diversity antenas neesamību
Šis apgreids paver vēl iespējas:
- telefona bluetooth modulis - handsfree
- atpakaļskata kamera
- video ieeja (raspberry pi modifikācijas, telefona ekrāna kopīgošana utt…)
Vēl sīkumi jāpieregulē, bet gandrīz gala rezultāts! Krāsu izmantoju parasto melno matēto krāsu.