Slāpētājs
Par cik EGR tagad uz skati vajag, tad uzliku PD130 EGR’u (jo man ir PD130 iepl. kolektors) un arī sataisīju, lai man strādā slāpētājs, kas viņam ir kopā ar EGR. Vadības bloka softā šai funkcijai jābūt ieslēgtai, citādi viņš nestrādās!
Nu un vēl ir jāpieliek N239 solenoīds (elektromagnētiskais vārsts slāpētājam) un jāpievieno vakuuma ieeja un izeja. Vārstu var paņemt, piemēram, no kāda Golf 4 ALH vai līdzīgā motora, vai tā paša PD130.
Vārstam ir divi kontakti - barošana +12V (var paņemt no EGR barošanas) un signāls, kas komutējas ar masu, nu ECU. EDC15 kontakts 81 (shutoff valve). Vārsta kontaktiem polaritāte nav svarīga.
Par siltumu ziemā un dzesēšanas šķidruma apsildi.
1.9TDI sūkņa motoriem, šiem AFN un droši vien arī citiem kodiem nāk dzesēšanas šķidruma apsilde. Ir kam viņa ir, ir kam viņas nav. Viena daļa vispār nezin, ka tāda ir. Ja ir šī sistēma (sveces, flancis, vadi, releji), tad lai tā darbotos, dzinēja vadības blokā ir jābūt ieslēgtai šai opcijai.
Ja vadības bloks ir kā no rūpnīcas un sveču sistēma arī, tad teorētiski visam vajadzētu darboties.
Tāds flancis aiz dzinēja galvas ar trīs dzes. šķ. sildīšanas svecēm.
Kā tā sistēma strādā?
B5 releji atrodas vadības bloka kastē, divi gabali (370 un 53, trešais (219) ir vadības bloka/degvielas sūkņa barošanas relejs), kopā ar diviem drošinātājiem, 25A vienai svecei un 50A pārējām divām.
Process sastāv no 3 fāzēm:
Ja ieplūdes gaisa temperatūra pie palaista dzinēja sakrīt ar uzstādītajām vērtībām dzinēja vadības blokā, tad vispirms viena svece tiek ieslēgta. Ja 10 sekundes tests tiek izturēts un ģeneratoram nav pārāk liela slodze, tad tiek ieslēgtas otras divas sveces. Ja arī tad tiek izturēts tests - ieslēgtas tiek visas 3.
Sildīts tiek līdz vadības blokā uzstādītajai vērtībai.
Kāpēc man nestrādā?
Atbilde ir meklējama:
- pārprogrammētā vadības blokā, vadības kods nesakrīt ar oriģinālo
- bojāti releji
- bojāti drošinātāji
- trūkst ģeneratora slodzes
- vājš akumulators
- nokalpojušas sveces
VCDS kļūdas par šo tēmu nerādīs, taču diagnostiku dzeses šķ. apsildei veic 016 grupā. Šajā video viss strādā, ieslēdzas visas trīs sveces - abi releji - 11, skat. trešo logu (Heating Element Activation). Otrajā logā, var saprast, kas par iemeslu ir sveču netrādāšanai - (skatīt aprakstu uzejot ar peles kursoru uz lauka). 00000000 nozīmē, ka traucējošu iemeslu nav. Redzam arī ģeneratora slodzi un akumulatora spriegumu.
Pie kādiem parametriem sveces ieslēdzas?
Pirmā karte - ieplūdes temperatūra (palaišanas momentā) pret dzeses šķ. temperatūru, kura jāsasniedz. Visas vērtības jādala ar 10.
Otrā karte - ģeneratora slodze (%/100) pret dzinēja apgriezieniem (RPM).
Trešā karte (vērtība) - dzinēja tukšgaitas apgriezieni, pie strādājošām svecēm.
Standarta rūpnīcas parametri:
Mani pielāgotie parametri:
Tātad, man sveces sildīs jau no +13 grādiem IAT. Varbūt ir par daudz, taču praksē, pie āra temperatūras +13, IAT vienmēr ir mazliet lielāka, tādēļ pagaidām atstāju šādi, likās OK. Un pie strādājošām svecēm uzliku dzinēja apgriezienus tukšgaitā uz 1000, tad liekas, ka dzinējs tik ļoti negurst nost, jo slodze ģeneratoram ir diezgan. Kā arī es zinu, ka sveces strādā.
Man gan ir 180A Valeo ģenerators, no B6 VW Passat, tādēļ ar ģeneratora slodzi problēmu nav. Ar Standarta 90A vai 120A gan varētu būt pa īsu, jo standartā uzstādījumi neļaus svecēm sildīt, ja pie palaišanas ģeneratora slodze pārsniegs 50-55%.