Audi A4 B5 aftermārketa radio uzstādīšana

Sveiciens entuziastiem!
Pirmkārt, paldies, ka esat izveidojuši forumu, vismaz viens vecmodīgs cilvēks pateicās, ka ir iespēja kaut kur ieskatīties pēc informācijas latviešu valodā vienuviet, feisbuks ir visai toksisks. Kā reiz pirms laika domāju, kur pazudis vecais forums. :man_shrugging:

Esmu visai ierobežots savās vispārējās auto zināšanās, tāpēc savlaicīgi atvainojos par sekliem jautājumiem, bet, cerams, izpalīdzēsiet.
Pirms neilga laika sanāca dzīvē neliels upgreids no burbuļa uz A4. Nonācu pie secinājuma, ka vēlētos aizstāt Concert audiosistēmu ar aftermarket maģi, taču saskāros ar pāris jautājumiem.
Kā nopratu no ārzemju portāliem, tad aizmugurējās tumbas pieslēdzās ar atsevišķu štekeri, ar ko arī sāku meklēt, kā savienoties pie aftermarketa.

Mans pirmais loģiskais solis bija pameklēt ISO pāreju, kas bija izaicinājums, bet rezultātā atradu vienu kaut kādā UK portālā, kas likās nedaudz aizdomīgi, jo tas bija vienīgais, kur šāda veida pāreju atradu. Nekur citur pa LV portāliem un amazon neizdevās atrast. Runa būtu par šādu produktu: https://incartec.co.uk/product/20-250

Aizdomīgi, jo noteikti neesmu vienīgais čalis, kas izdomājis ielikt aftermatket’u savā auto, bet info nesanāca īpaši atrast.
Ļoti iespējams skatos nepareizā virzienā…
Iespējams, var kāds padalīties ar zināšanām, kā varētu savietot aizmugurējās tumbas ar priekšējām un vai vispār esmu pareizi sapratis, ka dzelten-zaļi-zilais štekeris būs atbildīgs par aizmugurējām tumbām?

1 Like

Sveicieni forumā! :beer: :wave:

Pirmkārt, ja paņemsi rokās oriģinālo Concert radio, pavērsies skats uz šādu konektoru shēmu/pinoutu. Principā uz lielākās daļas, ja ne visiem, Audi un VW radio virsū tiek līmētas šīs shēmas. Šī arī ir no 1. paaudzes Concert:
pinout_c1

Tava problēma slēpjas tajā, ka aizmugurējos skaļruņus darbina pastiprinātājs, kas atrodas:

• ja avants, bagāžnieka kreisajā sānu kabatā
  • ja sedans, kaut kur bagāžnieka augšējā pusē

un savienojas ar abiem aizmugures skaļruņiem (un subwooferi, bet tiem laikam bija tikai avantiem).

Lai lieki nesarežģītu visu, tad ir trīs varianti:

• aizvilkt jaunus vadus uz aizmugurējām tumbām, pa tiešo no radio - dabūsi visu skaļruņu jaudu, ko spēs dot ārā tavs aftermārketa radio. Un novienot oriģinālos vadus. (ja gribi vislabāko skaņu un nākotnē apgreidot tumbas - dari šādi!)
  • “pabarot esošo pastiprinātāju” un savienot LR un RR līnijas izejas ar aftermārketa radio līnijas izejām (jeb RCA izejām), ja tādas ir. Rezultātā - viss strādās ar to pašu oriģinālo veco aizmugures skaļruņu pastiprinātāju.
  • likt gatavu pāreju ar augsta līmeņa uz zema (RCA/līnijas) līmeņa izejas pārveidotāju

Ja paskatās shēmu, tad var redzēt, ka par aizmugures skaļruņiem un pastiprinātāju atbild dzeltenais štekeris. Tavā štekerī esošie vadi/pini:

• RR - aizmugures labā skaļruņa līnijas izeja
  • RL - aizmugures kreisā skaļruņa līnijas izeja
  • COM - kopējā skaļruņu masa
  • ± (blakus COM) - 12V ieslēgšānās signāls aizmugures pastiprinātājam (aftermārketa radio pasaulē dēvēts par REMOTE/+12V - signāls, kas ieslēdzas pie ieslēgta radio un ieslēdz pastirpinātāju)

Par pārejām, neesmu pats licis, bet pēc tava linka, izskatās, ka arī, viss varētu darboties. Pēc idejas pāreja pārveidos augsta līmeņa audio signālu uz zema līmeņa (RCA) signālu + pabaros pastiprinātāju, un būs skaņa.
Piebilde, ka liekot šīs pārejas, var parādīties lieka sīcoņa vai šņākoņa skaļruņos.

Vēl, protams, ir variants likt Concert 2 un kādu AUX/USB adapteri, ja esi OEM piekritējs. :slight_smile:

Ja ko nesaprati, raksti atbildi!

2 Likes

Ja Tu visu pasniegsi tādā manierē, kā šajā postā (tas ir skaidri, saprotamā valodā izklāstīta problēma ar normāliem jautājumiem) - Tev palīdzēs praktiski vienmēr. Lielai daļai cilvēku iekš 21.gs trūkst spējas vispār kaut ko nodefinēt + pa vidu jaucās “visu zinu visu māku”. Sveiciens arī vecmodīgajam cilvēkam!

Kādēļ maģa maiņa kā tāda? Par YATOURU esi dzirdējis? Iespējams ir viens uz Andeli.

2 Likes

Jā, tas nav slikts variants. Vienīgais, kas kādreiz bija. Man pašam viens arī stāv, savulaik maksāja ap 50€+BT adapteris ap 30€. Ir ar visu Bluetooth adapteri. Minimāli vēl lietoju, bet uz RNS-E īsti nevajag.

Tiesa tagad ir arī pārītis variantu no Aliexpress, praksē pats neesmu mēģinājis, bet saka, ka esot OK. Ir gan Bluetooth, gan AUX, gan USB puļķi.

Par 1. paaudzes Concertu. Ja Tev vēl nečakarējas skaļuma, poga, tad tas radio ir gandrīz zelta vērtībā. :dollar:
Skaņas kvalitātes salīdzinājumā Concert 2 būs labāks.

Paldies, svētības un lai spidometrs nekad nenoklājās! :grin: :pray:
Esmu pārliecināts, ka sapratu, vismaz ir no kā atsperties, bet par palīdzības garantu - paldies! :innocent:

1 Like

Maiņas iemesli ir divi - pirmkārt, klausos tikai savu mūziku, jo radio šķiet visai neklausāms reklāmu un pomūzikas dēļ, neskaitot Radio Gold un, otrkārt, visai slikti ķer signālus. Izlasīju šeit arī postu, kā to uzlabot, bet tas ir nedaudz ārpus manas līgas un, ņemot vērā pirmo punktu, arī lieki :smile:
Par Yatouru es dzirdu primo reizi, ātrs google un saprotu, ka variants, kā savietot OG radio ar bluetooth? Ja tā, tad tas ir kaut kas, ko apsvērt, jo oriģināls, neapšaubāmi, ir tuvāks sirdij par aftermarket.

1 Like

Nesen no tēva A4 izņēmu, noliku plauktā vienu Concert 1. paaudzes. Nezināju, ka tā viņiem ir slimība, bet tam poga bija vesela. Problēma ar viņu tik cita - viņš bija restartējies, nācās vadīt PIN kodu, neko daudz nedomādams, bardačokā uzmeklēju servisa grāmatu, kur iekšā bij audio karte ar kodu, bet izrādījās, ka maģis reiz bija mainīts un īstais kods bija uz Concerta virsū. Kā sapratu no i-neta, tur ir 10 pieļaujamās reizes, kuras ievadīt un pirms manis, acīmredzot, deviņas dzīvības jau bija izmantotas. Saprotu, ka viņu var vest pie dīlera atkodēt, lai varētu pa jaunam ievadīt?

Vajadzētu būt 2 reizēm. Rādīsies SAFE un divas strīpas ||. Pēc 2x nepareizas koda ievades, jāgaida 2 stundas ar ieslēgtu radio, tad atkal varēs ievadīt kodu (strīpas pazudīs). Par tādām 10 reizēm pirmā dzirdēšana, domāju, ka nav taisnība.

Nu atkodēt viņus var fiziski izjaucot un nolasot EEPROM atmiņu. Var arī pirkt Ebayā kodus pēc sērijas NR, vienai daļai radio tas strādā.

Ar aftermārketa maģi nebūs labāk.

Un YATOUR-veidīgos adapterus nav grūti pieslēgt, tad izvilkt USB adapteri vai AUX vadu kaut kur bardačokā un aiziet. Nu tik cik dziesmu nosaukumus neredzēsi. Bet ja lietosi Bluetooth adapteri, tad jau viss caur telefonu un nekāda vaina. Šo iesaku padomāt! :+1:

Skaidrs, kaut kādā rakstā lasīju par 10 reizēm, bet tas varētu arī būt mans pārpratums. Es gan neatminos, kad, pēc nepareizās koda ievades, man būtu uzrādījušās divas strīpas. Turēju tās divas RDS un FM pogas, bet SAFE kā bija, tā bija. Tikšu pie maģa, tad notestēšu.
Jebkurā gadījumā, kungi, paldies, pārliecinājāt mani par Yatour, kad finanses būs brīvākas, izmēģināšu, un par padomu arī, cheers. :beers: