Problēma tāda, ka reizumis apgriezieni tukšgaitā sprūda nost- parasti bija kkur ap 2000rpm. Pēc pāris testiem secināju, ka sprūst tukšgaitas regulators, kaut arī nereti šis tikai pārmazgāts (cik nu var pamazgāt neizjauktu). Tika nolemts viņu pilnībā izķidāt un iztīrīt.
Te nu, lūk, šamējais ir:
Vispirms vajag dabūt nost plastmasas vāciņu (ar štepseļa ligzdu). Lai to izdarītu, ir jānokasa pieci valcējuma punkti (ja tā var izteikties). Es tos nokasīju, vai, jāsaka, nogriezu ar asa koka kalta palīdzību.
Kad tas izdarīts, rūpīgi atzīmējam vāciņa un korpusa pozīciju ar marķieri vai ieskrāpējot, vai kā nu kuram labāk patīk. Tad ar dorni prātīgi sitam pa ass galu, kas atrodams regulatora galā, pa vidu. Sitam tikai tik daudz, lai iznāktu vāciņš ārā- ne vairāk! Bet pirms sišanas, ar bīdmēru izmēram, cik dziļi no korpusa malas atrodas ass gals. Nekādā gadījumā nemēģināt pagriezt vāciņu, jo tad sabojāsit kontaktus.
Kad izņemts vāciņš, redzam asītes galu ar sprostšaibu, kuru noņemam nost. Attiecīgi zem tās ir distances šaibas, kuras izņemam ārā. Tad brīvi var ņemt ārā atsperi un izskrūvēt zem tās atrodošās trīs skrūvītes.
Pēdējais izjaukšanas etaps. Atzīmējam precīzi redzamās tērauda noturšaibas pozīciju, attiecībā pret alumīnija korpusu. Ieliekam dorni iekš taisnā caurules štucera un akurāti izsitam ārā atlikušo saturu. Iznāks ārā noturšaiba, centrējošā čaula, elektromagnēts un rotors ar vārstu, kam galā ir speciāla šaiba. Uzmanīgi! Rotors gultņojas uz diviem adatu gultņiem; gultņu adatas var izkrist ārā, tāpēc rotoru no ass ņemiet nost akurāti, apakšā paliekot lupatiņu, lai gadījumā nekas nepazūd.
Te viss regulatora saturs (gandrīz viss):
- rūpīgi iztīram korpusu ar lupatiņu vai arī mazgājam.
- Notīram rupīgi katru detaļu no visiem sū****. Tīram visu, ko vien var notīrīt.
- ar smalku smilšpapīru (es izmantoju P1200) nopulējam vārstu.
- jādabū atpakaļ ass, kas tika pasista ārā, kad tika ņemts nost regulatora plastmasas vāciņš. Ar āmurīti sitam atpakaļ asi, kontrolējot tās gala attālumu no korpusa malas, līdz attālums ir tāds pats kā nomērījām sākumā ar bīdmēru.
- kad tas viss izdarīts, sasmērējam rotora gultņus. Es izmantoju motoreļļas pilīti- šķiet nebūs ne vainas. Neko citu smērēt nevajag! Un tad akurāti uzliekam viņu atpakaļ uz ass, neaizmirstot par speciālo šaibu un to, kurā virzienā jāatrodas vārstam.
- pārējais uzstādās izjaukšanai pretējā secībā, ievērojot detaļu pozīcijas, kuras tika sākumā atzīmētas.
- ar dorni uzvalcējam pāris punktus, lai regulatora vāciņš turētos stingri.
- gatavs! Pieliekam pie 12V sprieguma avota un pārbaudam vai viss darbojas pareizi.
- ja viss okei, uzstādam uz auto.
Lūk, instrumenti, ko man vajadzēja:
Lūk, tā… Process aizņēma apmēram stundu. Regulators tagad darbojas nevainojami! Tīrīšanas procesā no viņa iztīrīju dafiga netīrumu.
Varbūt kādam palīdzēs… !
A/S lietotāja axel182 informācija